Przypadkiem, na szczęście o czasie (w moim przypadku to różnie bywa) natknęłam się na ciekawy artykuł na stronie http://www.mamazone.pl
Jak ubarwić jajka wykorzystując do tego naturalne składniki? :)
Wy wiecie??
Ja wiedziałam tylko do tej pory jak uzyskać barwę czerwoną :) uzyskanie niektórych barw jaj jest dość oczywiste ale jak się okazuje nie wszystkie... :)
1. Różowy - najpierw przygotuj odpowiedni wywar: zalej wodą (wystarczy pół litra) pół kilograma utartych buraków, dodaj 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego. Wszystko doprowadź do wrzenia. Potem włóż do tego ugotowane wcześniej jajka.
2. Czerwony - gotuj jajka w wodzie z łuskami czerwonej cebuli, 3 łyżkami soli i 3 łyżkami octu.
3. Niebieski - poszatkuj główkę czerwoną kapusty, zalej ją wrzątkiem i dodaj 5 łyżek octu. Zagotuj i pozostaw na noc. Na drugi dzień przecedź płyn i ugotuj w nim jajka.
4. Żółty - ugotuj jajka w esencji z herbaty.
5. Szaroniebieski - zmiksuj szklankę czarnych jagód ze szklanką wody, przecedź i ugotuj w tym jajka.
6. Jasnopomarańczowy - przygotuj płyn z 2 szklanek wody zagotowanej z trzema pokrojonymi na małe kawałki czerwonymi paprykami. Później ugotuj w tym jajka.
7. Pomarańczowy - ugotuj jajka w soku z marchwi.
8. Zielony - przygotuj sok z 0,5 kg szpinaku (najlepiej mrożonego). Po rozmrożeniu szpinaku wyciśnij z niego sok i ugotuj w nim jajka.
W każdym przypadku obowiązuje ta sama zasada: im dłużej jajka się moczą, tym intensywniejszy kolor przybierają. Po osuszeniu możesz posmarować je olejem. Wtedy będą ładnie błyszczały
.
Ja mam od lat jajka barwione cebulinami : ) ladne wzorki mozna w nich potem wydrapywac
OdpowiedzUsuńteż zawsze miałam jajka barwione łupinami cebuli... na początku jak byłam młodsza to nawet bawiłam się w wydrapywanie, ale kiedy zauważyłam że drapanki w moim wykonaniu wcale nie są ładniejsze od gładkiego czerwonego jajka przestałam... ;p
OdpowiedzUsuń